<

31-05-2018

Beeldenwandeling met bewoners Leeuwenhoek

Op 26 april zijn de klassen van de opleiding Redactiemedewerker op stap geweest met bewoners van De Leeuwenhoek, een verpleeghuis in het centrum van Rotterdam. De studenten namen de ouderen mee op een tour langs allerlei standbeelden in de stad. Een mooie dag met veel impact.

Lange stoet

Tijdens de lessen Nederlands hebben de studenten een beeldenwandeling door Rotterdam samengesteld voor de bewoners van De Leeuwenhoek. Op 26 april was de grote dag. In het verzorgingshuis werden de studenten in tweetallen gekoppeld aan een bewoner, die zij vervolgens onder hun hoede namen tijdens de wandeling. Een lange stoet van studenten en bewoners in rolstoelen ging door de stad, van standbeeld naar standbeeld. Elke student had over de standbeelden achtergrondinformatie verzameld en deelde deze met de ouderen.

Praatstoel

‘De vrouw die ik begeleidde, kletste veel en vond het duidelijk gezellig’, aldus Emma. ‘Zij vertelde me dat dit altijd de uitjes zijn waar ze vrolijk van wordt. ‘Ik voel mij net een prinsesje’, zei ze. Ze zat lekker op haar praatstoel en wilde ook veel weten over mijn opleiding. Ook al was het koud, het was een heel gezellige dag. Tussendoor hebben we nog een donutje gegeten en wat gedronken voor de Laurenskerk.’

De bewoners van De Leeuwenhoek genoten van de wandeling langs de standbeelden

Heftig

Medestudent Hedar vond het ‘best zwaar’ om in De Leeuwenhoek rond te lopen: ‘Je wordt daar geconfronteerd met veel verschillende problemen, die waarschijnlijk in veel verzorgingshuizen spelen. Met een paar medestudenten mocht ik ook kijken op de psychische afdeling. Wat je daar zag, was niet om over naar huis te schrijven.’ Van tevoren wisten de studenten niet goed wat ze konden verwachten van de bijeenkomst, achteraf kun je zeggen dat de dag veel impact heeft gehad. Het bezoek aan het verzorgingstehuis heeft een beeld geschetst van hoe deze ouderen leven, en dat was volgens de meeste studenten ‘heftig om te zien’.

Popcorn

Na een gezellig én indrukwekkende ochtend gingen de studenten terug naar De Leeuwenhoek, waar ze afscheid namen van de bewoners. ‘We hebben ons boekje met informatie over alle beelden aan ze meegegeven, zodat ze alles op hun gemak nog kunnen nalezen. Ook hebben we afgesproken om op een later moment terug te komen. Dan laten we de foto’s en filmpjes zien die we hebben gemaakt. Natuurlijk onder het genot van popcorn!’

Dit artikel is geschreven door Hedar Al-Haddad en Emma Kleine Deters, studenten Redactiemedewerker. De foto's zijn gemaakt door Fatih Hijnen, ook student van de opleiding Redactiemedewerker. 

Het was een mooie dag, zowel voor de bewoners van de Leeuwenhoek als voor de studenten