<

Netwerk- en mediabeheerder

De audiovisuele (AV) wereld en broadcastindustrie (denk aan evenementen en tv-producties) digitaliseert in rap tempo. Beelden worden scherper (Ultra HD, 4K, 8K) en de uitzendmogelijkheden groter (bijvoorbeeld via livestreams op internet of op grote schermen op festivals). De vraag naar ICT-specialisten in deze wereld, is groot.

niveau

4

duur

3jr.

vorm

BOL

toelating

vmbo *

Vanaf kaderberoepsgerichte leerweg

Opleiding Netwerk- en mediabeheerder

Hoe werkt 3D-videoprojectie? Hoe gebruik je een radiobestuurbare auto die live beeld en geluid kan opnemen en uitzenden? Hoe realiseer je een tv- of radiostation op technisch gebied? Hoe installeer en configureer je een mobiele regiewagen? Zomaar een paar vragen waarmee je als IT’er in de wereld van media en entertainment geconfronteerd kunt worden. De vraag naar IT-specialisten in deze wereld, is groot.

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het keuzedeel Media System Engineer (MSE), dat je alleen op het Grafisch Lyceum Rotterdam kunt volgen. Hierbij ga je in een state-of-the-art leslokaal aan de slag gaat met de uiteenlopende technieken uit de wereld van audio en video.

Ben jij straks die goed opgeleide IT’er met specialistische kennis van beeld, geluid en alle techniek die daarachter schuil gaat? 

Vakken

In de opleiding Netwerk- en Mediabeheerder leer je niet alleen hoe je allerlei systemen (Linux, Apple en Windows) installeert en configureert, je duikt ook helemaal in de digitale techniek in de audiovisuele wereld en broadcastindustrie (denk aan evenementen en tv-producties).

Naast de beroepsgerichte vakken, krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport.

Jouw toekomst in de Mediatechnologie

Met de kennis en vaardigheden die je met deze opleiding opdoet, ben je straks klaar om je verder te ontwikkelen in een afwisselende ICT-functie binnen de creatieve mediawereld. Denk aan bedrijven die websites, apps en games maken, audiovisuele productiebedrijven en omroepen.

Doorleren op het hbo kan ook, bijvoorbeeld in de opleidingen Mediatechnologie, Multimedia Design, ICT Media Design, Gamedevelopment, Informatica of Digitale communicatie.

Is Mediatechnologie iets voor jou?

Je bent creatief in het zoeken naar oplossingen voor technologische vraagstukken en je hebt veel belangstelling voor computers, digitale technologie en media. Jij vindt het leuk en belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Daarnaast heb je doorzettingsvermogen en kun je goed omgaan met tijdsdruk.

Toelating Mediatechnologie

Je maakt een digitale beroepsbeeldtest en woont een voorlichtingsbijeenkomst bij op het GLR. Alle informatie over deze kennismakingsactiviteiten ontvang je zodra je je hebt aangemeld. De volgorde van plaatsing gebeurt op basis van volledige afronding van de toelatingsprocedure.

Numerus Fixus

Meld je vóór 1 april 2019 aan. Let op: voor al onze opleidingen geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is per opleiding:

 • Applicatie- en mediaontwikkelaar:   160 plaatsen
 • Netwerk- en mediabeheerder:         48 plaatsen

De aanmelding kan eerder sluiten als de numerus fixus is bereikt.

Meld je nu aan voor de opleiding Mediatechnologie (Netwerk- en Mediabeheerder).

Wat kun je worden?

 • ICT-specialist

  Danny Emmerik volgde de opleiding Mediatechnologie op het GLR. Hij werkt nu bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Lees interview

 • Ondernemer

  Erik van Heck heeft zowel zijn vmbo als mbo-opleiding gevolgd op het GLR. Nu leert hij verder op het hbo en heeft hij zijn eigen bedrijf.

  Lees interview

 • Servicedesk medewerker

  Siddharth Roeplal volgde de studierichting Workflow-beheer in de media. In 2013 behaalde hij zijn diploma. Nu werkt hij als Servicedesk medewerker.

  Lees interview

 • Bachelor Information and Communication Technology

  Jennifer Wennekers heeft de opleiding Mediatechnologie gevolgd, met als specialisatie Workflow Beheer. Inmiddels heeft zij de hbo-studie System and Network Engineering met veel succes afgerond en wil ze nog verder leren om een master te halen.

  Lees interview

 • Ondernemer

  Wout Bakker heeft de opleiding Mediatechnologie gevolgd. Tijdens de opleiding startte hij al zijn eigen bedrijf: GB Designers.

  Lees interview

Rechtstreeks mailen
naar info@glr.nl

Mail je vraag